Millaisen aurinkopaneelin valitsen

October 18, 2016

 

 

Suomen leveysasteella tulee auringosta säteilyenergiaa keskimäärin 900-1000 kwh/m2 vuodessa. Vastaava luku esim Kyproksella on n 2000kwh/m2. Aurinkopaneeleista saadaan kyseisestä energiasta talteen 15 - 22% paneelityypistä riippuen, eli noin 150-200kwh/m2/vuosi. Suurin osa energiasta tulee kesäkuukausien aikana. Aurinkopaneelista saatava teho ilmoitetaan tehona (W), joka on mitattu, kun paneeliin on kohdistettu kohtisuora 1000W vastaava säteily. Toisin sanoen, jos paneelin teho on 180W ja sen pinta-ala on 1m2, niin silloin paneelin hyötysuhde on vastaavasti 18%.

Paneelien teho ilmoitetaan tyypillisesti STC arvona, joka tarkoittaa arvoa testiolosuhteissa säteilytehon ollessa 1000w/m2. Normaaliolosuhteissa paneelilta saadaan kuitenkin huomattavasti pienenmpi teho kuin testiolosuhteissa. Normaaliolosuhteissa mitatuilla arvoilla tarkoitetaan arvoja, jotka on mitattu 800W/m2 säteilyteholla. Saatuja arvoja merkitään lyhenteellä NOCT ja tyypillisesti ko. arvot ovat 20-30% STC arvoja pienempiä. Helsingin leveysasteilla auringosta saatava teho on esim. heinäkuussa n. 900W/m2, joten paneelilta saatava teho sijoittuu STC ja NOCT arvojen väliin.

 

Aurinkopaneeleita on useita erilaisia, ja ne poikkeavat toisistaan pääasiassa valmistusteknologian, tehon, koon sekä hyötysuhteen osalta. Tärkeimmät/merkittävimmät ovat yksikide- (monocrystalline , c-Si), monikide- (polycristalline, c-Si) sekä ohutkalvopaneelit, joista monikidepaneelien markkinaosuus on (v. 2013) n. reilu puolet (55%), yksikidepaneelien osuus n. 36% ja ohutkalvojen sekä muiden osuus loput, eli n. 10%.

 

Yksikidepaneelit ovat hyötysuhteeltaan monikidepaneeleja hieman parempia. Tyypillisesti hyötysuhteet ovat n. 15-22% luokkaa. Yksikidepaneelit ovat tosin monikidepaneeleita hieman kalliimpia. Yksikidepaneelit ovat herkempiä lialle kuin vastaavat monikidepaneelit. Yksikidepaneelin yhtenä suurimpana heikkoutena onkin juuri sen herkkyys lialle ja varjostumille. Tämä näkyy paneelista saatavan tehon alennuksena. Jos järjestelmä käsittää useamman sarjaankytketyn paneelin, niin koko piirin antama sähköteho pienenee, mikäli yksikin paneeli on likainen tai siinä on varjostumia. Monikidepaneeli sietää paremmin likaantumista ja varjostumia, mutta paneelin yhdenkin kennon peittäminen tiputtaa paneelin tehon käytännössä nollaan. Yksikidepaneelit sietävät paremmin kuumuutta ja ovatkin siksi suosittuja mm. päiväntasaajan alueella. Takuuajat paneeleilla ovat yleensä pitkät, jopa 25v, koskien paneelin sähköistä vanhentumista. Laatuvirheiden takuuajat ovat tyypiilisesti 5-10V. On myös paneeleja, joille annetaan toimittajasta riippumaton 25 vuoden tuotetakuu.

 

Paneelin valintaan vaikuttaa pääasiassa käyttöolosuhteet ja -vaatimukset. Jos olosuhteet ovat hyvät, eli aurinkoa on riittävästi, eikä pelkoa paneelien likaantumisesta ole ja tilaa paneeleille on niukasti, niin silloin sopiva vaihtoehto on todennäköisesti yksikidepaneeli. Tosin silloin myös monikidepaneeli voi tulla kysymykseen, jos hinta on tilantarvetta tärkeämpi tekijä. Jos taasen paneelien likaantuminen tai varjostumat ovat merkittäviä, niin silloin monikidepaneeli on oikea vaihtoehto.

 

Eri valmistajien paneleiden välillä ei ole suuria teknisiä eroja, hinnallisia kylläkin. Kuluttajan kannattaakin teknisten erojen sijaan tarkastella niiden soveltuvuutta käyttötarkoitukseen ja mitä aurinkopanelilla tuottama sähkö maksaa, eli hinta €/W. Hintahaitari on vajaasta 1€/W aina kahteen euroon per watti ja ylikin. Hyvän lopputuloksen kannalta paneleiden teknisten erojen ja hinnan tarkastelun lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota oikean akun/akuston valintaan. Tämä siksi, että panelit tuottavat hyvissä olosuhteissa kyllä helposti vaaditun energian kustannustehokkaasti, mutta akuston väärä valinta ja mitoitus voi tulla ajan myötä varsin kalliiksi.

Please reload

Recent Posts

January 20, 2018

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

SolarSynergia Helsinki

puh 040 547 4084

©2016 by synergia. Proudly created with Wix.com