Millaisen invertterin valitsen

October 17, 2016

 

 

Aurikoenergiasta saa enemmän irti, jos järjestelmään lisätään invertteri, eli muunnin, jolla 12/24/48V tasajännite muutetaan 230V vaihtojännitteeksi, jolloin voit käyttää tavanomaisia verkkovirralla toimivia sähkölaitteita pienjännitelaitteiden sijaan.

 

Inverttereitä on kahdenlaisia - ns. muunneltu siniaalto (modified sine wave, ) tai puhdas siniaalto (pure sini wave) inverttereitä. Muunneltu siniaalto on periaatteessa ns. kanttiaaltoa, joka ei sovellu pyöriville laitteille, kuten moottorit, kompressorit tai kompressorilla varustetut jääkaapit. Kännyköiden latureiden, tietokoneiden ja televisioiden virtalähteeksi ne yleensä kyllä sopivat. Muistathan ja huomioit invertteriä valittaessa, että moottori ottaa käynnistyessään 5-10 kertaisen virran nimellisvirtaan nähden. 

 

Yksi merkittävä asia, joka on myös hyvä huomioida invertteriä valittaessa, on invertterin käyttöjännitteen ja tehon suhde. Jos esimerkiksi käyttöjännite on 12V ja invertterin max teho 1500W, niin silloin invertteri ottaa akulta maksimissaan 125A virran. Suurten tehohäviöiden välttämiseksi ja turvallisuuden takaamiseksi 125A virta vaatisi invertterin ja akuston etäisyydestä riippuen 20 - 35mm2 kuparikaapelin. Toisin sanoen, on järkevämpää valita invertteri, jonka käyttöjännite on 24V tai suurempi tapauksessa, jossa invertteriltä halutaan suuria tehoja (yli 1000W). Pitää muistaa, että tuplaamalla invertterin käyttöjännite, puolittuu vastaavasti invertterin akulta ottama virta. Jos järjestelmä koostuu yhdestä 12V akusta, niin silloin invertterin on ns. oltava 12 V invertteri. Jos järjestelmässä on esim 4kpl sarjaan kytkettyjä 12V akkuja, on invertterin oltava 48V invertteri. 12V tai 24V:n invertteriä ei suositella kytkettäväksi 48V akustoon (esim kahden 12V:n akun yli), jotta se ei vaikuttaisi heikentävästi akkujen sähköiseen tasapainoon.  Toisaalta,  harvalta yleisakulta voidaan ottaa suoraan yli 100A jatkuvaa virtaa. Lisäksi mitä paksumpi kaapeli sitä arvokkaampi se myös on. 1000W teho tarkoittaa käytännössä painevesipumpun, pölynimurin, kahvinkeittimen tai esim. pienen lämmityslevyn vaatimaa tehoa. 

 

Invertteri on tyypillisesti varustettu suojamaadoitetulla pistorasialla. Täytyy huomata, että pistorasian lähtö on ns. kelluva, eli järjestelmä ei ole itsessään suojamaadoitettu, vaan se pitää suojamaadoittaa erikseen. Tämä voidaan tehdä yleensä vetämällä invertteristä maajohdin maihin erillisen maaelektrodin avulla.

 

Muistathan, että luvanvaraisia sähkötöitä saa tehdä vain sähköalan ammattilainen vaadittavin pätevyystodistuksin. 

Please reload

Recent Posts

January 20, 2018

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

SolarSynergia Helsinki

puh 040 547 4084

©2016 by synergia. Proudly created with Wix.com