Vihjeitä mökkisähkön hankintaan

March 23, 2017

 

Sähkön hankkiminen kesämökille nostaa mökin arvoa ja käyttömukavuutta. Pelkästään sähkövalojen saaminen mökkiin sekä muihin rakennuksiin ja mahdollisesti piha-alueen valaiseminen nostaa kiinteistön käyttömukavuuden aivan uudelle tasolle. Pienellä panostuksella mökistä saa viihtyisämmän ja turvallisemman paikan. Turvallisuutta nostaa jo valot sinänsä, mökki näyttää asutulta, eikä näin ollen houkuta mahdollisia kutsumattomia yön kulkijoita. Myös tulipalon riski pienenee, koska esim. kynttilöiden käyttötarve poistuu. Mökistä saa pienellä vaivalla lähes kodin omaisen miljöön, jossa voi katsoa TV:tä ja käyttää tietokonetta, mahdollisesti käyttää myös arkisia kodin sähkölaitteita kuten jääkaappia ja mikroaaltouunia. Ja mikä tärkeintä, ladata mobiililaitteita helposti ja vaivattomasti. Sähköauton lataaminenkin on mahdollista aurinkosähkön avulla.

 

Mutta ennen kuin lähdet hankkimaan aurinkosähköjärjestelmää mökillesi tai johonkin muuhun verkon ulkopuoliseen kohteeseen, niin lue alla esitetyt vihjeet mökkisähkön hankintaa silmällä pitäen. Alla oleva on periaatteessa yhteenveto aikaisemmista blogeista koskien aurinkosähköä yleensä. Muista pitää pää kylmänä aurinkosähköä hankkiessasi ja luota ainoastaan faktaan. Ampeerit, voltit, tehot ja termit eivät välttämättä avaudu hetkessä ja saavat pään helposti pyörälle. Ehkä juuri siksi alla oleva kannattaakin lukea.

 

 • Aloita hankinnan suunnittelu miettimällä mille tasolle haluat nostaa mökkisi käyttömukavuuden sähkön osalta. Määrittele ne koneet ja laitteet, joita haluaisit mökissäsi käyttää, aloita välttämättömimmistä ja lopeta vähemmän tärkeisiin. Huomioi myös laitteiden tehot valintaa tehdessäsi. 

  Ole tietoinen, että kaikki sähkölaitteet kuluttavat sähköä otettiinpa sähkö paneeleilta, akusta tai invertteriltä. Viime kädessä kaikki kulutettu sähkö saadaan vain ja ainostaan paneeleilta akun kautta tai suoraan. Toisin sanoen mieti mitä sähkölaitteita tarvitset ja mitä et. Voitko kahvinkeittimen sijaan keittää kahvit kaasuliedellä tai pumpata veden esim. aggregaatilla. Ei ole järkevää ehkä lämmittää ruokaa mikrossa tai siivota imuroimalla. Kaikki edellinen on kyllä mahdollista myös aurinkosähköllä varustetussa mökissä, mutta hankinnan hintalappu on vastaavasti korkeampi.
   

 • Älä usko kaikkea myyntipuhetta. Teknisessä speksissä ilmoitettu 100W paneeliteho ei ole sama asia kuin paneelilta saatava todellinen teho. Kulutukseen saat 100W tehosta ainoastaan sen, jonka sää ja häviöt sinulle sallivat. Lisäksi lähtökohtaisesti tehot ilmoitetaan STC-arvoina, jotka on mitattu laboratorio-olosuhteissa 1000W/m2 säteilyteholla auringon säteilytehon ollessa parhaimmillaankin 800W-900W/m2. Toisin sanoen nimellisteholtaan 100W paneelilta saat hyvissä olosuhteissa suoraan ehkä 80-90W tehon.
   

 • Edellisen lisäksi on vielä järjestelmän muut häviöt, jotka ovat suuruusluokkaa 10-20%, joten sinulle jää ehkä reilu puolet paneelitehosta omaan käyttöösi. Akun lataushäviöt ovat järjestelmän suurin yksittäinen häviö. Toisin sanoen, akun lataaminen vie enemmän energiaa, kuin mitä sieltä purettaessa saa. Lataushäviöihin voidaan laskea myös lataussäätimen väärästä mitoituksesta tai tyypistä aiheuneet häviöt. Kyseiset häviöt voivat olla merkittäviä. Lisäksi paneelin teho laskee lämpötilan funktiona, eli mitä kuumempi paneeli on sitä vähemmän siitä saa sähköä. Tämän vuoksi paneelia ei suositella asennettavaksi kiinni katon tai seinän pintaan.
   

 • Toisin sanoen ja edelliseen viitaten, alle 250Wp paneeliteholtaan olevat järjestelmät eivät sovellu mökkikäyttöön kuin hyvin rajallisesti. 250Wp järjestelmälläkin saa ainoastaan valot ja mobiililatauksen aikaiseksi, ehkä jotain muuta pientä kulutuskojetta voit lisäksi käyttää. PC tai TV:n käyttöä älä edes harkitse, saati sitten jääkaapin. Unohda siis tarjousten 100W paneelit ja halpis säätimet, samoin myös halpis invertterit ja akut. Niiden kanssa on kiva leikkiä. Ehkä saat niillä ladattua mobiililaitteet ja jollekin valopisteelle säkön, mutta sen vaativampaan käyttöön niistä ei ole. Katso esimerkiksi alla oleva laskelma  250Wp järjestelmästä. Tuottosarake on järjestelmän arvioitu keskimääräinen päivätuotto kyseiselle järjestelmälle. Arvio perustuu PVGIS © European Communities, 2001-2012 pitkäaikaisiin mittautuloksiin. Arvio pätee kaikille puolijohdepaneeleille valmistajasta tai merkistä riippumatta.

 

 •  Vastaavasti 1000Wp/24V järjestelmällä arvion mukaan voit käyttää mökissäsi valaistuksen lisäksi TV:tä ja PC:tä ja jääkaappia. Invertterin tulee silloin tosin olla puhdas siniaalto -invertteri.

 

 • Modifioitu siniaalto -invertteri soveltuu moneen käyttötarkoitukseen, mutta ei kaikkeen, esim. kompressorilla varustetulle jääkaapille se ei käy, eikä mikroaaltouunille, eikä myöskään kaikille sähkömoottoreille. Jos epäilet soveltuvuutta, hanki saman tien puhdas siniaalto -invertteri. Säästyt myöhemmin monelta harmilta.
   

 • Suosi mieluummin MPPT-säätimiä halpis PWM säätimien sijaan. MPPT-säätimien hyötysuhde ja soveltuvuus erilaisiin järjestelmiin on kertaluokkaa parempi kuin PWM-säätimien.
   

 • Muista riittävä akkukapasiteetti. Akkukapasiteetti tulee mitoittaa siten, että koko kapasiteetista käytetään ainoastaan 40%. Muuten akuston elinikä lyhenee merkittävästi. Käytä ainoastaan sykliseen käyttöön tarkoitettuja akkuja, joita voi syväpurkaa. Ei siis starttiakkuja tai vapaa-ajan perusakkuja.
   

 • Käytä valonlähteenä mieluimmin LED-valaisimia kuin hehkulamppuvalaisimia.
   

 • Älä käytä Peltier-elementtipohjaista jääkaappia, vaan valitse mieluimmin kompressoripohjainen jääkaappi, ja vielä mieluimmin vielä 230VAC:lla toimiva kaappi, saat sen nimittäin halvemmalla kuin12/24V jääkaapin.
   

 • Jos haluat nostaa mökkisi käyttömukavuuden aurinkosähkön osalta lähelle kotisi käyttömukavuutta, niin silloin sinun kannattaa varustaa mökkisi 230VAC järjestelmällä. Toisin sanoen, unohda 12V/24V pistorasia, kaapelit, kojeet ja laitteet, ja sähköistä mökkisi normaaleilla 230VAC kytkimillä ja pistorasioilla. Valoina voit käyttää halutessasi 12V/24V LED-valaisimia. Huolehdi järjestelmän maadoittamisesta. Toisin sanoen liitä järjestelmän maadoituspisteet samaan potentiaaliin talon putkiston ja raudoituksen kanssa ja vie ne maapotentiaaliin maadoituselektrodin avulla. Samoin liitä paneelit, metalliset asennusosat ja kiskot samaan maapotentiaaliin. Tarvittaessa liitä siihen myös peltikatto ja antenni.

Please reload

Recent Posts

January 20, 2018

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

SolarSynergia Helsinki

puh 040 547 4084

©2016 by synergia. Proudly created with Wix.com